Skip to main content
Полезно

Какво е джендър идентичност?

By 10.08.2023August 16th, 2023No Comments

Много от нас често си задаваме въпроси, свързани с идентичността ни, понякога дори след като вече си мислим, че сме разбрали всичко за себе си. Идентичността на всеки от нас е изключително комплексна и ако не сте сигурни как се точно идентифицирате, това е напълно нормално. Имате право да не сте наясно с всичко точно в този момент. Отделянето на повече време да обмислите как се чувствате може да бъде изключително полезно за по-доброто разбиране на вашата джендър идентичност, изразяване и/или сексуална ориентация. 

Много хора не са сигурни за разликата между джендър идентичността, изразяването на джендъра, пола, приписан при раждане и сексуалната ориентация. Това не е нещо, което повечето от нас учили в училище или у дома, вместо това много от нас в крайна сметка сами откриват какво означават тези категории. Нека да отделим известно време, за да разясним разликата между всеки от тези термини и заедно да проучим какво означават те.

Какво значи пол, приписан при раждането? 

Когато се родим, лекарите решават дали в акта ни за раждане ще бъде вписан “женски” или “мъжки” пол. Често това е един от първите пъти, когато ни се приписва пол. Това определяне на пола при раждането обикновено се основава единствено на външните полови органи, с които сме родени. Подобно на много от понятията в този наръчник, приписването на пола при раждане е много по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед.

Полът, приписан при раждане, се поставя като етикет на детето, преди то да може да говори, да ходи или да знае за себе си каква е неговата джендър идентичност. Така приписването на пол не отчита реалната джендър идентичност на човека. Истинската ви идентичност може да се различава от пола, който лекарят ви е приписал, и това е напълно нормално и в реда на нещата.

Освен това между телата има изключително голямо разнообразие. Случва се телата на някои новородени да не се вписват в категориите “мъж” или “жена”. Тези хора може да се определят като интерсекс, което е термин, който описва широк спектър от физически вариации по отношение на половите характеристики. 

Процесът на осъзнаване какво означават за вас полът, приписан при раждането ви и вашата джендър идентичност невинаги е лесен, затова искаме да отделим малко време, за да обясним всичко необходимо, за да откриете кои сте всъщност.

Какво е джендър?

Джендър е начин за описание на различните роли, поведение и очаквания, които обществото има към момчетата и момичетата. Става дума не само за физическите различия между мъжете и жените, но и за социалните и културните различия, които често се свързват с това да бъдеш мъж или жена.

Нашият джендър е нещо, за което научаваме от хората около нас – както от родителите, учителите и приятелите си, така и от медиите, филмите, които гледаме и музиката, която слушаме. От ранна детска възраст научаваме какво се смята за “нормално” или “приемливо” да правят момчетата и момичетата, как да се обличат и да говорят. Тези очаквания и норми обаче могат да се различават в различните култури и да се променят с течение на времето.

Какво е джендър идентичност?

Преживяването на всеки човек по отношение на джендър идентичността му е уникално и лично. Някои смятат, че са възможни само две джендър идентичности: мъжка или женска, но в действителност милиони хора преживяват своя джендър извън тази бинарна система (бинарна означава съставена от две неща, в случая мъж или жена). Някои хора се идентифицират като момче, други като момиче, но в същото време има и такива, които се идентифицират с части от двете или пък като нито едно. Небинарен е термин, който се отнася за хора, които не преживяват своя джендър изцяло като момиче/жена или момче/мъж. 

Помислете колко различни начини има да бъдеш момче или момиче – всеки от нас е различен, по този начин има милиони различни начини да бъдеш небинарен. В хода на историята и по целия свят винаги е имало хора, които преживяват своя джендър по различни начини.

Въпреки че повечето хора се идентифицират с пола, който им е бил приписан при раждането, някои осъзнават, че тяхната джендър идентичност се различава от него. Изследването на вашата джендър идентичност е нормално във всяка възраст и на всеки етап от живота. Всички тези преживявания са еднакво валидни. 

  • Как преживявам своя собствен джендър?
  • Как се чувствам по отношение на пола, който ми е приписан при раждането?
  • Какво означава понятието джендър за мен?

Би било полезно да си представите визуално как преживявате своя джендър. По-долу е представена карта на джендър идентичността, на която можете да отбележите как се идентифицирате. Може да изберете да направите точка на тази графика или пък пет отделни точки, може би пък вашата идентичност се нуждае от кръг около една голяма област или около повече области. Даваме ви свободата да се отбележите на картата по един начин днес и по съвсем различен начин утре, след месец или година. Вашата идентичност може да се променя плавно или да остане същата. Всички преживявания са добре дошли тук!

Изразяване на джендъра

Изразяването на джендъра описва начина, по който представяме себе си. Това може да включва външен вид, облекло, прически и поведение. Важно е да не приемате, че начинът, по който някой се движи, говори, облича или си оформя косата, е показателен за това как той идентифицира своя джендър. Съществуват безкрайно много удивителни начини да бъдеш човек. Момчетата могат да носят рокли и грим, момичетата – да имат къса коса. Изразяването на джендъра е свързано с това как искате да се представите в света. Ако в момента не сте в състояние да изразите своята идентичност по начина, по който бихте искали, напълно разбираме през какво минавате. Въпреки това вие продължавате да бъдете себе си! 

  • Как се чувствам най-комфортно да изразя своята джендър идентичност?
  • Как бих искал да изглеждам в една идеална ситуация?
  • Кои аспекти в джендър изразяването ме карат да се чувствам комфортно, щастлив/а и автентично себе си?
  • Кои аспекти на изразяването на пола ме карат да се чувствам некомфортно, тъжно и не като себе си? 

Ако желаете, можете да отбележите на картата за изразяване на джендъра по-долу как се чувствате. Винаги е съвсем нормално да дадете възможност на чувствата да се променят с течение на времето. Може би вашето изразяване остава предимно в андрогинната част на картата, а може би се колебае между мъжкото и женското или пък някъде по средата. Може би предпочитате да се изразявате по начин, който не съответства на никой джендър.

Преход

Някои хора избират да преминат през процес, наречен преход. Преходът може да се отнася до всички социални, правни и/или медицински стъпки, които хората предприемат, за да потвърдят своята джендър идентичност или изразяване. Не всеки иска да предприеме тези стъпки. Или пък някои искат да направят само някои от тях. И това е нормално – то не ги прави по-малко такива, каквито са. За някои преходът изглежда като използване на нови местоимения, носене на различно облекло и/или преминаване през процеса на промяна на името и/или означението на пола в юридическите документи. За много хора преходът е свързан с приемане на хормони или операция за потвърждаване на джендъра. 

Не всички, които се идентифицират с джендър, различен от този, който им е бил приписан при раждането, избират да направят преход. За тези, които го правят, процесът може да изглежда по милиони различни начини. Няма един-единствен начин да живеете автентично. Вие решавате дали преходът е нещо, което е важно за вас и/или как изглежда вашият джендър, вашето тяло и вашият живот.

Искаш да прочетеш още? Изтегли наръчника за разкриване тук!