Skip to main content
Полезно

Какво е сексуална ориентация?

By 14.08.2023No Comments

Сексуална ориентация

Сексуалната ориентация включва различни форми на привличане, поведение и идентичност. Дълго време мнозина възприемаха всички форми на привличане като едно и също нещо. С разгръщането на езика все повече хора започнаха да разбират, че различните форми на привличане могат да бъдат разграничени и да се говори за тях като за отделни категории. 

Сексуалното, физическото, романтичното и емоционалното привличане са четири основни начина, по които хората разграничават формите на желание. Макар че това са най-често срещаните категории, описващи привличането, съществуват и други видове, включително умствени, чувствени и естетически. 

В нашето общество по подразбиране се приема, че всеки човек е хетеросексуален. Също така се приема, че всички изпитваме сексуално/физическо, романтично и емоционално привличане като едно и също нещо. Докато някои смятат, че сексуалната им ориентация отговаря на тези очаквания, за други хора не е така. Съвсем нормално е да си задаваме въпроси, свързани със сексуалната ни ориентация. Въпреки това, което вероятно са ни учили, привличането може да изглежда по много удивителни и уникални начини. Независимо дали изпитвате всички категории на привличане по един и същи начин, или чувствате различни количества от всяко от тях, или пък изобщо не изпитвате привличане, има много други хора, които изпитват същото. 

Също така, възможно е да изпитвате привличане само към хора с една и съща идентичност (единствено мъже, жени, небинарни или др.), но  привличането може да бъде и към хора с различни идентичности. Може да ви привличат както мъже, така и жени и/или небинарни хора. Тези привличания може да се изразяват по подобни начини, но и да бъдат напълно различни като усещане. Много от нас се чувстват привлечени към различни хора в различни периоди от живота си. Никога не сте твърде млади или твърде стари, за да осъзнаете привличанията си. Вашата сексуална ориентация е реална и легитимна, независимо от всичко.

Сега нека разгледаме по-задълбочено различните видове привличане:

Сексуално привличане

Сексуалното привличане обикновено е първото нещо, което идва на ум, когато хората мислят за сексуална ориентация или привличане като цяло. Този вид привличане се характеризира с желанието да бъдем сексуално интимни с други хора. Физическото привличане често се счита за част от сексуалното привличане. То може да се опише като това, кого намирате за физически привлекателен. 

  • Имам ли интерес към сексуална интимност с други хора? 
  • С кого имам интерес да бъда сексуално интимен? 
  • Кого намирам за физически привлекателен? 
  • Колко често изпитвам чувства на сексуално/физическо привличане? 

Чувствайте се свободни да отбележите по-долу как изпитвате сексуално/физическо привличане. Можете да използвате насочващите въпроси по-горе, за да се замислите къде бихте могли да се окажете на картата.

Романтично привличане 

Романтичното привличане често се описва като желание за романтична близост или романтични взаимоотношения с други хора. За някои това може да означава желание да се държат за ръце, да ходят на срещи, да се целуват и/или да се гушкат. Списъкът може да бъде продължен и всичко зависи от това как вие лично се чувствате по отношение на всяко от тези проявления на романтиката. 

  • Влюбвал/а ли съм се в някого преди? 
  • В кого съм се влюбвал/а? 
  • С кого искам да изпитам романтични преживявания? 
  • С кого искам да преживея романтични отношения? 

Как изпитвате романтично привличане? Отбележете по-долу на картата на романтичното привличане с начините, по които изпитвате или не го изпитвате.

Емоционално привличане

Емоционалното привличане се характеризира с желанието да се свържете с другите на дълбоко емоционално ниво. Това може да изглежда като желание да станете най-добри приятели с някого или да се чувствате емоционално “привлечени” към някого въз основа на неговата личност. 

  • С кого имам силни желания да бъда емоционално близък? 
  • Към кого чувствам емоционална връзка? 
  • Кого искам да опозная по-добре? 

Препоръчваме ви да очертаете как изглежда емоционалното привличане за вас по-долу. Къде се позиционирате?

Искаш да прочетеш още? Изтегли наръчника за разкриване тук!