Skip to main content
Trends

Интервю с Елена Раслен – тик ток звезда и учител

By 12.07.2023No Comments
Елена Харалампиева - eliraslen

Здравей, Ели – нека започнем с малко стандартни въпроси. Как се казваш? На колко си години? От къде си? Къде живееш и с какво се занимаваш?

 • Казвам се Елена Раслен и съм на 27 години, определям себе си като гражданин на света, но иначе съм родом от София. Постоянно съм в движение, но най-често можете да ме срещнете из улиците на София. Относно въпроса с какво се занимавам, с доста неща – основно съм позната с това, че съм учител по английски на свободна практика от близо 10 години вече. Също така имам тик-ток акаунт @eliraslen, в който съдържанието, което развивам, е свързано с образование, активизъм и най-вече забавление. Неотдавна сбъднах и една моя мечта и създадох неправителствена организация с името МЛАДЕЖДА – .

От колко време се определяш като ЛГТБИА+ човек? И как започна всичко? Трудно ли беше да приемеш тази нова част от теб, която, предполагам, тепърва си започнала да опознаваш?

 • Ще започна с това, че да си ЛГТБИА+ човек винаги е било част от нашето съществуване, просто до един период от време не е имало нужните дефиниции, с които да си обясним онова, което не разбираме или не искаме да разберем. Най-трудното пред един куиър човек да приеме себе си се корени в това, че активната и пасивната хомофобия, която ни облъчва от най-ранна детска възраст, остава дълготраен отпечатък в нашето подсъзнание. Това е малко, когато Иванчо целува Марийка, реакцията е ,,О, колко сте сладки”, като тук въпросът ми е: Защо Иванчо да не целуне Пешо – вместо Марийка и пак да са сладки? Какъв е проблемът и Пешо да има правото да бъде щастлив. В обобщение, мисля, че това е труден период за всеки един човек, който активно търси себе си. В такива моменти е много важно същият да намери подкрепа и качествена информация, с която да премине през своя път на приемане/себепостигане.

Разкрита ли си пред приятели и близки и как премина през периода на разкриване? Кое за теб беше най-лесно и кое най-трудно?

 • Имам усещане, че в България много куиър тийнейджъри са поставени в ситуация на не подкрепа от страна на техните родители. А е изключително важно за психичното здраве на тези подрастващи да намерят подкрепяща и безопасна среда, в която да изразят себе си. За това и в преподаването си се опитвам да осигуря нужния комфорт за всички участващи. Лично аз не правя компромис с това да допускам до себе си хора с по различни морални виждания от моите. Но в същото време осъзнавам, че точно чрез личните отношения можем да преборим омразата. Просто не съм окей с това някой да навлиза в личното пространство на хора, на които и без това им е трудно и носят даден емоционален белег заради това, че са част от ЛГТБИА+ общността.

Известно е, че ти си тик-ток звезда с близо 220К последователи в тик-ток. Както и че си активист и човек, борещ се за равноправие. Как те приема аудиторията ти? Това, че си открита ЛГТБИА+ личност ти помага или по-скоро ти пречи?

 • Аудиторията ми е изключително позитивна и приемаща, с отворено мислене, за което съм изключително благодарна и щастлива. Много пъти ми се е случвало мои последователи да ме видят и познаят и да ми благодарят за видета, които качвам и контента, който създавам (показва сърчице).

Каква е разликата между Ели от тик-ток и Ели в нормалния живот? 

 • Почти никаква, естествена съм във видеата си и показвам това, което съм и това, което ме вълнува. Може би не се вижда в голяма част от видеата ми колко много обичам да пътувам и че животът ми е едно голямо пътешествие. 

Известно е, че не малка част от аудиторията ти в социалните мрежи са деца. Какво би казала на учениците, които под някаква форма са обект на тормоз заради сексуалната им ориентация?

 • Много съжалявам, че живеят във време, в което ЛГТБИА+ общността в България е изправена пред различни предизвикателства всеки ден – не го заслужават. Изключително важно е да се борят, да говорят, да търсят помощ, като такава могат да намерят в общностната група BraveLab, както и на социалните мрежи на Младежда. Защото те са носителите на промяната към едно по-добро бъдеще. 

Друго, което искам да те попитам, е какво би казала на хейтърите, тези, които до ден днешен не могат да разберат защо е София Прайд и защо е важно да има София Прайд?

 • Да отворят сайта на София Прайд и да се информират преди да говорят. Написано е на елементарен български език, разбираем за всички. Самата аз израснах с виждания как София Прайд е поредният досаден парад, винаги съм си мислила тези какво парадират, окей съм да си правят каквото искат само да не ги виждам и имах подобно виждане за самият Прайд, като всички хейтъри. За това един ден реших да седна и да прочета по детайлно за какво става въпрос. След час и половина/два осъзнах защо и колко е важно да се провежда София Прайд, като тук ми се иска да отбележа, че е хубаво да не е само София Прайд, защото заедно сме по-силни от омразата и защото София не е България. След като се запознах самата аз реших да се включа, за да видя как е всъщност. Първият ми София Прайд беше незабравимо преживяване, което препоръчвам на всеки един да опита – независимо от джендър идентичността му.

Пожелай нещо на читателите!

 • Пожелавам им спокойствие, щастие, както и да намерят своето място или хора, където/с които да се чувстват себе си. Да не спират да изследват света и живота и да продължаваме заедно да се борим за едно по-добро утре, защото само така можем да постигнем онази промяна, за която всички говорят и мечтаят.

Благодаря ти Ели от мое име и от екипа на Билитис за това интервю, сега е момента, в който можеш да кажеш нещо, което смяташ, че искаш да споделиш!

 • Иска ми се да кажа, че покрай мен постоянно се случват интересни неща, така че винаги може да следите тик-ток акаунта ми, както и публикациите ми в инстаграм. А за повече възможности за образование, пътувания и подкрепа – може да посетите страницата на Младежта във фейсбук и инстаграм.

Блиц въпроси:

 • Коя зодия си?
 • Везни с асцендент Скорпион и луна в Дева.
 • Кой е любимият ти цвят?
 • Черно или шарено (дъга, смее се).
 • Ако можеше да избереш от какъв пол да се родиш, какъв щеше да бъде избора ти?
 • Не мисля, че бих променила пола си – но бих искала социалното отношение към жените и небинарните хора да е по-адекватно.
 • Обвързана ли си?
 • Не и не искам.
 • Какво е София Прайд за теб?
 • Усещане за свобода.

/ автор /

Тео Динев