Как да открия своята куиър общност?

Гей общност

Как да откриете своята куиър общност?

За ЛГБТ+ общността често се говори, сякаш е някакво мистериозно затворено общество, но всъщност тя е изключително отворена, пъстра и приемаща. Примерите, изброени по-долу, имат за цел да дадат отправна точка за вашето търсене, но не ги приемайте като единствените възможности, защото ЛГБТИ приятели и общност можеш да намериш навсякъде!

Когато става въпрос за намиране на ЛГБТИ+ общност, трябва да се съсредоточите и да изберете опциите, които ви карат да се чувствате в безопасност и където можете да бъдете най-автентичната версия на себе си.

Организации, колективи

 

От 2004 год. насам, фондация “Билитис” се бори срещу негативните обществени нагласи към ЛГБТИ+ хората и дискриминацията, с която се сблъскват много от нас. Техните основни полета на работа са свързани с развиване, овластяване и подкрепа на ЛГБТИ+ хората, застъпничество и промяна в обществените нагласи. На техния сайт ще откриеш информация за общностни групи, в които ще намериш безопасно пространство за обсъждане на преживяванията си като ЛГБТИ+ човек. Една от тези групи е именно нашата младежка група – BraveLab.

Фондация GLAS цели да допринесе за позитивна промяна в живота на ЛГБТ+ хора в България, осигурявайки пълно равенство и закрила от всички форми на дискриминация. Мисията на фондацията е за пълно участие на ЛГБТ+ хората във всички аспекти на живота и обществото. Фокусът на дейност е върху работа с родители на ЛГБТ хора, създаване на приобщаваща работна среда и провеждане на обществени кампании срещу хомофобските престъпления от омраза и в подкрепа на толерантността.

Създадена през 2009 г., ЛГБТИ организация “Действие” осигурява безплатна правна помощ на еднополови семейства с деца, еднополови двойки и при дела за смяна на гражданския пол. 

Овластяването на ЛГБТИ+ общността и инкриминирането на престъпления от омраза са приоритети за тяхната организация. 

При фондация Single Step можеш да намериш психологическа подкрепа чрез телефонната им линия или онлайн чата за подкрепа от лицензирани специалисти в сферата на психичното здраве. Мисията на фондацията е да подпомогне, мотивира и овласти младежи от ЛГБТИ+ общността, техните родители, приятели и съмишленици.

Първата ЛГБТИ организация, създадена извън столицата, е фондация “Крокус”, установена в Бургас през 2010. Мисията им е подкрепа на равенството, недискриминацията и човешките права на лицата с различна сексуална ориентация чрез подпомагане на тяхното личностно развитие и реализация, подкрепа на техните семейства и създаване на приятелска среда, без език на омразата.

Саффо са активистка група приятели, които силно се интересуват от темите за феминизма, ЛГБТИ освобождението, анти-расизма и класовите борби. Те организират Фестивал ПРИЗМА и са издатели на зинът “Справедливост, а не лалета!”

Феминистки куиър драг колектив, който се стреми да говори за политически теми чрез изкуство, забавление и яки партита. Следете страницата им за следващи драг събития.

Обединение на организации и активисти от ромската общност, ЛГБТИ общността, глухата общност и съюзници. Лигата на равнопоставеността е дом и на хора, които носят пресечни идентичности и принадлежат едновременно към повече от една уязвима група.

Общностни центрове, общностни събития, клубове и заведения

 

Rainbow Hub е първия общностен ЛГБТИ+ център, създаден през 2018г. и представлява безопасно пространство за физически (и онлайн) срещи, дискусии и консултации, включително с родители на ЛГБТИ+ младежи. За организацията и поддържането на пространството се грижат фондациите GLAS и Билитис. Съвсем скоро ще можете да посетите новата локация на Rainbow Hub, ще ви очакваме!

Общностен център и заведение за куиър хора, основано от ЛГБТ организация Single Step. Отворено за всеки, който има нужда да разпусне сред своята общност след дълъг ден. Там можеш да откриеш изложби и други културни събития, които да те вдъхновят и заредят. Можеш да го посетиш на ул. Братя Миладинови 12 от 8:00 до 23:00

Отворен през 2004, този бар от жени за жени създава уютна и приятелска атмосфера за всеки, нуждаещ се от отдих и забава. Разположен в сърцето на София, на бул. Александър Стамболийски 29, барът се доказва като място за женската куиър общност от край време.  Работно време: сряда – 22:30-3:00; петък/събота – 23:30-4:00

Нощният бар TELL ME ни казва, че е окей да сме шумни и видими. Партито никога не свършва с безкрайната им палитра от визуални и музикални артисти, както и насочените към мъжката част на куиър общността събития! Можеш да го посетиш на ул. Иван Вазов 3

Микс клуб Barcode отвори врати през 2017г. като можете да посетите множество тематични партита, послушате разнообразна музика и просто се позабавлявате с приятели. Можете да откриете Barcode на ул. Княз Борис Първи 95, като работното им време е от вторник до събота. между 22:00ч. – 4:00ч.

Бар Калигула е легендарна локация за ЛГБТИ+ хората не само в Пловдив, но и в цяла България. Дългогодишната история на мястото говори сама за себе си, а в момента всяка седмица в петък и събота от 23:00 – 05:00 посетителите на бара могат да се забавляват с DJ Malcho, като барабаниста на бар Калигула е подготвил специално шоу.

Галерия You are in pLOVEdiv е място за творчество и култура в сърцето на Капана. Адресът е “Куртевич” 3 – симпатична триетажна къщичка, в която любовта към Пловдив намери още един дом за изложби, дискусии, работилници и в която всеки етаж ще живее свой собствен живот. 

Жителите и гостите на Бургас могат да посетят нощен Клуб ХАМЕЛЕОН, като мястото често кани специални гости, организира вариате програма, а напитките и персонала са на ниво. Може да откриете бара на ул. “Митрополит Симеон” 3

София куиър форум е събитие, коeто чрез средствата на съвременното изкуство изследва пола и сексуалността като паралелни системи, през които оценяваме себе си и другите. Форумът поставя всичко това в интернационален контекст с особено внимание върху пост-социалистическите общества. 

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Място за политически дискусии, алтернативни партита и намиране на себеподобни, Фабрика Автономия от години е безопасно пространство за ЛГБТИ+ общността.  Посетете сайта им за повече информация. Можете да ги откриете на бул. „Генерал Тотлебен“ №34

От 2004 г. се провежда ежегодния едноседмичен Sofia LGBTI Community Fest, който включва между 10 и 15 куиър събития като изложби, представления, работилници, дискусии и много други.

София Прайд е най-голямото събитие за правата на човека в България. Съорганизираме го от второто му издание през 2009 г. Днес София Прайд се организира от неформален организационен комитет и през 2021 г. събра близо 10 000 участници. Съпътстващата програма включва София Прайд Арт, София Прайд Филм Фест и София Прайд Спорт.

Медии, онлайн пространства

 

Посветено на свободата на изразяване, HUGE е първото българско онлайн списание за гей култура. HUGE е свободна медия, която цели да внесе нормалност във възприемането на гей обществото. Информират същата тази общност за света около тях, давайки им по-широка перспектива. HUGE също посвещава сериозни усилия в отговори на здравни въпроси и сексуално образование. HUGE е за всеки, интересуващ се от гей гледната точка към пътуване, мода, здраве, фитнес, спорт и забавление.

Оut.bg е българска платформа, създадена за и от лгбти+ хората и техните съмишленици. Там ще намерите информация и новини, свързани с ЛГБТИ+ идентичности, каузи, култура, грижа и развлечение през погледа на общността.

Genderland e място, където хората, които не се страхуват да удържат и разширяват границите на човешкото, се чувстват у дома си. Genderland е за хора, които са критични и склонни да проблематизират както себе си, така и средата си и публичните послания, с които ги облъчват. Genderland e за онези, които ценят свободата на човек да бъде себе си и да създава себе си. Genderland си поставя за цел да представя материали, които преди това не са били публикувани на български език.

ТрансМисия е един от първите информационни канали за трансджендър хора, който има за цел да образова и даде гласност на транс общността в България. Там можете да откриете достъпна информация за полова идентичност, полова дисфория, както и актуалните проблеми на транс общността у нас.

Вечерница е първата феминистка медия в България. Тя се поддържа от Саффо – България: колектив от лесбийки и куиър жени, които живо се интересуват от темите за феминизма, ЛГБТИ освобождението, анти-расизма и класовите борби. Във Вечерница се публикуват авторски текстове и интервюта свързани с опита на хора от различни маргинализирани групи, като проблемите на ЛГБТИ общността са един от основните им фокуси.

Pod Дъгата наричат себе си “Аудио проЛГБТИА+странство” или с прости думи – любимия ни ЛГБТИА+ подкаст. Водещите Теч и Дени обсъждат всякакви куиър теми свързани с идентичности, активизъм, изкуство, история и какво ли още не. Подкаста е изключително приятен и лесен за слушане, докато пътуваме, почистваме или сме заети с нещо друго.

ЛГБТИ+ България е поверителна фейсбук група, в която хората могат да се опознават, да водят дискусии и обменят информация относно ЛГБТИ+ идентичността си. В групата можете да намерите приятели, полезна информация и съвети относно киуър въпроси.

Библиотека за ЛГБТИ+ литература, където можете да намерите изключително огромно количество книги по теми, които ви вълнуват. Групата е прекрасно място, в което можете да обсъдите любимите си книги, ЛГБТИ+ герои или да научите за следващото заглавие, което може би ще се превърне в новата ви любима книга.

Това съдържание ви беше полезно?

Дарете ни сума по ваше желание и ни помогнете да създаваме още полезни материали.