Детето ми се разкри като лесбийка, гей, би, + как да реагирам?

Детето ми е гей, лесбийка, би

Всеки родител иска децата му да бъдат щастливи, здрави и в безопасност. Ако детето ви се разкрие като лесбийка, гей, бисексуален, транс или куиър, това може да е нещо, за което сте били подготвени или пък точно обратното. Какъвто и да е случаят, вашето приемане е от съществено значение за здравето и безопасността на вашето дете.

Реакцията на родителите, когато детето им се разкрие, е ключов момент, който е може да се окаже труден за навигиране, но ние сме тук, за да помогнем. Първото важно нещо е да гледате на това, като на нова информация, а не като на „лоша новина“. Сексуалната ориентация е просто един от факторите, които формират идентичността на всеки човек, независимо каква е тя. Фактът, че детето ви е избрало да ви сподели това, е сам по себе си положителен знак за нивото на доверие в отношенията ви.

Какво означава това?

Сексуална ориентация означава дългогодишен модел на емоционално, романтично и/или сексуално привличане към противоположния (хетеросексуален), същия (гей и лесбийка) или повече от един пол (бисексуален). Изследвания показват, че около 10 % от хората изпитват еднополово влечение. Широко разпространено е мнението, че това е комбинация от природа (генетична, хормонална) и възпитание (развитие, социално, културно).

Важно е да се отбележи, че повечето хора имат малък или никакъв избор по отношение на сексуалната си ориентация. Основното привличане, което е в основата на сексуалността при възрастните, обикновено се развива в детството (5-8 години) и ранното юношество. Някои хора знаят дълго време, преди да започнат активно да търсят еднополови връзки, докато други експериментират с партньори, преди да разберат. Освен това повечето хомосексуални хора не могат да бъдат разпознати по външния вид или по женствените/мъжествените характеристики.

Тук искаме да ви успокоим, че сексуалната ориентация на вашето дете няма общо с желанието му да създаде семейство и да има деца. Много еднополови двойки в България живеят на семейни начала и отглеждат децата си заедно. Хомосексуалните хора също имат възможност да станат родители, подобно на всяка друга двойка.

Защо приемането от семейството е важно?

Детето ви ще трябва да се разкрие още много пъти в живота си пред различни хора. Някои от тях ще са приемащи, но за съжаление вероятно не всички. Този процес винаги е по-лесен, когато имат подкрепата на семейството си. Според изследвания, приемането от родителите помага на децата да имат по-високо самочувствие, социална подкрепа и по-добро здравословно състояние. Дори първоначалната ви реакция да не е била най-добрата, можете да се научите да подкрепяте своето ЛГБТИ дете. Ето няколко начина да го направите:

Препоръчваме:

 • Кажете му, че го подкрепяте и обичате

Дори и да забравите всичко от тази статия, това е най-важното и е това, което детето ви най-много има нужда да чуе. Страхът от отричане от семейството е много реален за повечето ЛГБТИ+ младежи и да му кажете, че го обичате е най-доброто, което можете да направите в тази ситуация.

 • Уверете го, че за в бъдеще може свободно да говори с вас по темата

Разкриването е процес и често е повече от един разговор. Уверете детето си, че това е нещо, за което може спокойно да говори с вас. Това разбира се означава, че оставяте отворен диалога и за всички въпроси по темата, които със сигурност ще имате в бъдеще.

 • Питайте как можете да помогнете да се чувства по-подкрепяно

Има много въпроси, които могат да ви помогнат да разберете от каква подкрепа се нуждае детето ви. Готово ли е да сподели с други хора в семейството или за момента предпочита само вие да знаете? Чувства ли се комфортно да се разкрие в училище, в университета, на работа? Как може да помогнете да намери общност?

 • Постарайте се да се информирате по темата от достоверни източници

За ваш късмет имате доста добър източник, който живее под покрива ви. Детето ви вероятно е трябвало първо само да се образова по темата, за да може да разбере по-добре идентичността си. Затова с много въпроси може да се обърнете директно към него. Това помага и да държите комуникацията отворена. Добре е и да се стремите сами да се информирате за проблемите на ЛГБТИ+ общността. Повече може да научите от нашата страница, както и от страниците на партньорските ни организации.

 • Обсъдете как и кога може да споделите с други членове на семейството, ако дете ви се чувства комфортно с това 

 

Избягвайте:

 • Не подлагайте на въпрос или съмнение идентичността на детето си

Разкриването рядко е нещо, което ЛГБТИ+ младежите правят лекомислено. Вероятно е минало доста време, от момента, в който детето ви е осъзнало своята идентичност, до момента, когато е готово да я сподели с родител. Вярвайте му, че я е обмислило достатъчно внимателно.

 • Не изразявате очакване, че с времето идентичността му ще се промени или, че смятате това за фаза

Това са често срещани фрази от родители, които не искат да приемат това, което децата им им казват, но е сигурен начин да пренебрегнете чувствата му и да прекратите диалога по темата. От друга страна с времето всички опознаваме себе си по-добре и дори детето ви да реши да се идентифицира по различен начин в бъдеще, това не отрича или омаловажава предишната му идентичност. 

 • Не им казвайте, че са твърде млади, за да знаят със сигурност

Също както при предната точка, това е сигурен начин да приключите диалога по темата. 

 • Не се опитвайте на намерите кой е „виновен“

Сексуалната ориентация никога не е „по вина“ на някой друг. Не сте виновни нито вие, нито партньора ви, нито приятелите на детето. Думата „вина“ предполага, че това е нещо „лошо“, което „им се е случило“, което просто не отговаря на реалността. Нашите идентичности са сложни и формирани от множество фактори.

 • Не игнорирайте разкриването и не избягвайте темата

Дори да ви е трудно да говорите по темата, недейте да я игнорирате. Както споменахме, вероятно детето ви дълго време се е подготвяло да се разкрие и ако просто го игнорирате, ще го нараните или ще го накарате да си мисли, че не го приемате.

 • Не оставяйте хората около вас да изразяват хомофобски мнения неопровергани, дори те да идват от други членове на семейството

Дори и вие да не сте съгласни с хомофобските възгледи, мълчанието се приема от децата като съгласие и като знак, че не могат да разчитат на вас да ги защитите.  

 • Не използвайте религията като оправдание да ги отречете

Ако семейството ви е религиозно е много вероятно детето ви вече да се е сблъсквало само с конфликта между идентичност и религиозно възпитание. В почти всяка религия обаче могат да се намерят както ЛГБТИ+ изповядващи, така и лидери, които приемат общността. Постарайте се да потърсите нови гледни точки.

Имам трудности да приема детето си

За много семейства приемането е процес. Често при ЛГБТИ+ хората минава не малко време от момента, когато осъзнаят своята идентичност, до момента, когато се чувстват достатъчно комфортно в нея, за да се разкрият. Нормално е същото да важи и за близките им. Дайте си време. Като първа стъпка се постарайте както вие, така и останалите членове на семейството да се държите с детето със същото уважение, с което бихте се отнасяли към него, ако не беше с различна сексуална ориентация. 

Дори и първоначалната ви реакция да не е перфектна, постарайте се детето ви да знае, че го обичате.

Това съдържание ви беше полезно?

Дарете ни сума по ваше желание и ни помогнете да създаваме още полезни материали.