Как да се разкрия като ЛГБТИ+

Как да се разкрия като гей, лесбийка, би

Разкриване (или “coming out”) означава да кажете на някого нещо за себе си, което не е очевидно на пръв поглед. По отношение на сексуалната ориентация и джендър идентичността, това означава да споделяте с другите, че сте лесбийка, гей, би и / или транс (ЛГБТ+). Процесът по разкриване може да бъде много различен за всички и може да отнеме известно време, за да стигнете до момент, в който да се чувствате достатъчно комфортно и уверено, за да проведете този разговор с хората.

Защо да се разкривам?

Най-често хората просто искат да бъдат честни за това кои са, особено с тези, които обичат. Да криеш кой си може да бъде голяма вътрешна борба. Може да отнеме фокуса и енергията ви от други важни неща в живота ви като приятелства, спорт, учене или друго.

Само защото някой може да реши да се разкрие пред семейството или приятелите си, не означава, че трябва да се разкрие пред всички. Често срещано е хората да са разкрити в определени области от живота си, но не и в други.

Може да ви отнеме известно време, за да стигнете до момент, в който се чувствате готови да бъдете открити, което е абсолютно нормално. Основното нещо, което трябва да запомните, е да не оказвате натиск върху себе си. Това трябва да се случи, само когато се чувствате готови и в безопасност.

Как да се разкрия?

Няма правилен или грешен начин да се разкриеш, всичко зависи от теб. Формула, за съжаление, не съществува. Ако мислите да се разкриете, е важно да намерите път, който чувствате като подходящ и безопасен.

На кого да кажете?

Едва ли ще можете да съберете всичките си близки в една стая и да се разкриете наведнъж, за много хора това би било плашещо. Затова хората често предпочитат да го направят на етапи.

Помислете на кого искате да кажете първо. В идеалния случай това трябва да бъде някой, който смятате, че ще ви подкрепи. Примерно близък приятел, член на семейството, друг доверен ЛГБТИ+ приятел или дори любим учител. След това те ще могат да ви подкрепят, когато кажете на други хора. Ние активистите, често получаваме всякакви съобщения и въпроси свързани с разкриването. Не се колебайте да ни пишете, ако се нуждаете от безусловна подкрепа или съвет при разкриването. Все пак това е нашето призвание.

Има ли някой, който НЕ искате да знае?

Благодарение на социалните медии, като Facebook, Twitter, Tumblr и Instagram, новините се разпространяват по-бързо от всякога.

Ако в живота ви има някой, който предпочитате да не знае за вас, помислете добре как ще можете да се справите, ако това се случи. Струва си да се помисли, че щом кажете на един човек, други хора в живота ви биха могли да разберат, дори и да не искате. Затова е важно да подберете внимателно първите хора, пред които да се разкриете. Така около себе си ще създадете среда на доверие и комфорт. Бъдете внимателни с това как разширявате кръга от хора, които знаят за вас. Комуникирайте границите си с тези, на които сте се доверили и им дайте конкретни примери за ситуации, в които трябва да са внимателни с информацията, която споделят относно вас.

Кога е подходящият момент да кажете нещо?

Признаваме, че разкриването може да бъде изненада и дори шок за някои хора в живота ви. Вероятно вие сте имали много време да се осъзнаете и приемете, но човекът или хората, на които казвате, ще го чуят за първи път. Кажете им в момент, в който се намирате в безопасна обстановка и ще можете да говорите концентрирано и продължително. Например да се разкриеш на приятел по път за изпит вероятно не е най-доброто време. Да започнете разговор по телефона с родител или настойник, когато имате само 2% батерия, също не е идеално.

Как да кажете на хората?

Всеки има свои собствени предпочитания, когато става въпрос за избор как да се разкрие. Най-очевидният начин е да седнете лично и да поговорите. Предимствата на разкриването по този начин са, че ще можете да отговорите на всички въпроси, които могат да възникнат и също така да получите утеха или успокоение, ако имате нужда от това. Може да ви се струва обезсърчително, но след като кажете на един човек, започва да става все по-лесно.

Някои хора могат да изберат да изпратят имейл, SMS или писмо (помнете ли ги ?!), тъй като това ще даде време на човека да обработи това, което му казвате, преди да отговори. Други хора използват социалните медии, за да се разкрият. Въпреки че този метод на разкриване отнема възможността да проведете лични разговори с тези, които са близки за вас.

Няма правилно време човек да се определени като гей или лесбийка. Това може да стане и на по-късен етап, когато се почувствате готови. Това, че някой около вас се чувства уверен в това да се самоидентифицира, не означава, че вие трябва да се самоопределите, ако все още не сте сигурни. Има много хора, които не се определят веднага, предпочитат да изчакат или дори цял живот не използват . Това да се почувстваш принадлежащ към дадена общност понякога е процес и отнема време.

Разкриване като бисексуален/а

Разкриването, като би или като друга идентичност, която стои като част от би чадъра, примерно (пансексуалност или куиър), може да бъде различно от това да се разкриете като лесбийка или гей. По-вероятно е да откриете, че хората ви казват как това е „просто фаза“ или че всъщност сте лесбийка или гей, но не сте го приели. Може да е по-вероятно да почувствате, че вашата самоличност не е толкова „валидна“, колкото другите самоличности. Ние знаем, че бисексуалността е валидна идентичност сама по себе си и работим, за да подкрепяме би хората, както и тези с друга сексуална ориентация.

Дори ако по-късно започнете да се идентифицирате като лесбийка или гей, това е решение, което трябва да вземете, когато моментът е подходящ за вас; никой друг не може да определи каква е вашата сексуална ориентация във всеки един момент от живота ви.

Разкриване като Транс*

Разкриването като трансджендър може да означава да заявите пред хората вашите местоимения (той/него, тя/нея, те/тях). Това може също да означава да помолите хората да ви наричат ​​с ново име, както и да уважават джендър идентичността ви.

Разкриването като транс е много лично решение и различно за всеки. Някои хора избират да се разкрият преди медицински или социален преход (транзишън), а други избират да излязат след или по време на процеса.

Въпреки че и двете включват разказване на вашата идентичност пред приятели и семейство, има разлики между разкриването – като лесбийка, гей или би и разкриването като транс. Много хора знаят какво означава човек да бъде гей, но все още има много объркване и дезинформация за това какво означава да бъдеш транс.

Разкриването като транс, за жалост, носи риска твоята самоличност да бъде приета с неразбиране, неуважение или недоверие. Бъдете подготвени да отговаряте на всякакви въпроси, информирайте се допълнително за научни факти и статистики, ако смятате, че могат да ви бъдат полезни. Ако решите да се разкриете като трансджендър, уверете се, че това е пред хора, на които имате доверие. Това може да включва приятели, семейство или група за взаимопомощ. Важно е да се чувствате възможно най-уверени, че разкриването ви няма да застраши вашата безопасност, здраве или живот.

Получете подкрепа с разкриването

Някои хора се разкриват без никакви проблеми, но за други може да има пречки и предизвикателства. Понякога близките ви може да се нуждаят от малко повече време, за да свикнат с новините. Може да бъде трудно, ако хората, на които държите, не искат да приемат това, което сте. Всеки път на разкриване е различен.

За това ние от Билитис създадохме група за взаимопомощ на ЛГБТИ+ младежи и я нарекохме BraveLab. Групата предоставя защитено пространство на младите хора, в което да се срещат и обсъждат важни за тях теми, сред които осъзнаване на своята ЛГБТИ идентичност, разкриване, взаимоотношения със семейството, проблеми на учебното и работно място, психично здраве, превенция на ХИВ/СПИН и други СПИ. BraveLab е място, където всеки млад ЛГБТИ+ човек на възраст между 14 и 29 години може да се запознае с нови хора и да получи или предостави подкрепа на друг човек от общността.

Това съдържание ви беше полезно?

Дарете ни сума по ваше желание и ни помогнете да създаваме още полезни материали.