Skip to main content
За ЛГБТИ хора

Науката за хомосексуалността

By 27.08.2020January 21st, 2022No Comments
Науката за хомосексуалността

От малки в съзнанието на всеки един от нас се носят най-различни въпроси относно света, природата и техните чудатости. Всеки човек преоткрива този свят по различен и уникален начин, научавайки се как да живее със себе си и всичко външно. Един от способите, с които ние научаваме повече за околния свят, е науката. В тази статия ще се запознаем по-отблизо с днешните тоерии за човешката сексуална ориентация и полова идентичност, и какво са открили за тях учените по света. 

Вродена ли е хомосексуалната ориентация или не? 

Има много разногласни мнения по този въпрос, от това, че сексуалната ориентация е плод на външната ни среда и как сме били отгледани, до това, че тя е продукт на сложни генетични проявления и не може да бъде променена. 

В тази статия ще се фокусираме над данните, събрани от редица писатели и публицисти и ще се абстрахираме от личното мнение. 

За: 

  1. Най-скорошните резултати на Американската Психилогическа Асоциация (APA) твърдят, че зад човешката сексуалност стоят много фактори. Тя е продукт на комплексни процеси, свързани с външния свят, както и генетичните фактори. Изследвания сочат, че сексуалната ориентация и влечението се решават от хормонални фактори още в утробата на майката. Което за някои е доказателство, че сексуалността не може да бъде волево променена и не е продукт на съзнателен избор. (American Psychological Association 2010).
  2. Един от хормоналните фактори, които се смята, че отговарят за хомосексуалността и бисексуалността при жени е изследван от университета на Есекс.  Според тяхното изследване дължината на показалеца и безименния пръст може да бъде свързана със сексуалната ориентация. Връзката между дължината на пръста и сексуалността обаче се забелязва само при жените, според доклада на изследователи от университета в Есекс, които са изследвали 32 групи близнаци с различна сексуална ориентация. Обикновено при жените показалецът и безименният пръст са сходни по дължина, докато при мъжете има по-голяма разлика между двата пръста. Тоест показалеца е значително по-дълъг от безименния пръст. Установено е обаче, че лесбийките имат по-„типично за мъже“ съотношение на дължината на пръстите от техните хетеросексуални близнаци – но само в лявата си ръка!  „Това предполага, че жените близначки, които се идентифицират като лесбийки, може да са били изложени на по-високи нива на тестостерон в сравнение с техните близнаци по време на ранно развитие“, казва Тусди Уотс, преподавател по психология и водещ автор на изследването, пред NBC News по имейл.
  3. Много теории са били разкривани и опровергавани през годините, като самата история е интересна.

По-склонни ли са ЛГБТИ+ хората към депресивни състояния и суицидни мисли? 

Науката от известно време се опитва да разбере причината за сравнително високата суицидна наклонност и нивото на депресивните състояния при хора с различна от хетеросексуална ориентация и цис полова идентичност. До едно общо заключение са стигнали няколко проучвания. Те сочат, че децата и подрастващите ЛГБТИ+ хора са изложени на дискриминация и ограничения от битово и емоционално ниво. От това да бъдат изгонени от домовете си или изолирани от обществото,  до това да  бъдат малтретирани от непознати или насилвани от близки, всички тези фактори водят до тежки емоционални състояния за всеки един човек. 

Голям фактор в това играе и семейната среда. Дете, израснало в среда, в която се чувства неприето или бива наказвано и изгонено от родителите си, е по-вероятно да придобие зависимост от психоактивни и наркотични вещества. 

Хомосексуалната природа при различни животни

От много дълго време учените знаят, че животните проявяват сексуално поведение с индивиди от същия пол. Това поведение е наблюдавано при над 1500 животински вида, от примати до морски звезди, змии както и червейни нематоди.

Наблюдава се при при делфините, които най-често са бисексуални, както и при предразмножителните ритуали на жирафите, които често се галят във вратовете на партньорите си.

Има много други примери за различно от хетеросексуалното поведение в природата, освен човека, но за дискриминация и насилие заради сексуална ориентация можем да се припознаем само хората. 

Въпреки наблюденията ни все още не можем да потвърдим биологичото предимство, което е накарало организмите да еволюират така, че част от тях да са хомосексуални, само можем да кажем със сигурност, че натуралната селекция го подкрепя. 

Дори и с цялата информация, с която разполагаме в днешно време, ние сме едва в началото на разкриването на нови и причудливи факти относно човешката сексуална ориентация и полова идентичност. Най-доброто, което можем да направим е да останем любопитни, заинтересовани и да се подкрепяме, независимо от трудностите.

Източници:

https://www.dw.com/en/10-animal-species-that-show-how-being-gay-is-natural/g-39934832

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003347210001855

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12872893/

https://www.healthline.com/health/depression/gay