Skip to main content
За ЛГБТИ хора

Да заявиш своята истина: Стратегии за преодоляване на реакциите при разкриване като ЛГБТИ+

By 16.08.2023No Comments

Разкриването представлява едно от най-трудните предизвикателства за хората, които наскоро са осъзнали своята ЛГБТИ+ идентичност. Извървели са тежкия път да приемат себе си и своята уникалност и за пръв път се чувстват достатъчно уверени да споделят това с околните. Въпреки че никога няма гаранция за реакциите, е важно всеки да бъде подготвен за всякакви възможни такива – както изненадващо положителни, така и очаквано враждебни.

За пример мога да дам едно от моите разкривания – това пред майка ми. Тя повтаряше как никога няма да ме приеме, че нещо не е наред с мен и как ми трябва преглед от лекар и психолог. Стигна се до вербални заплахи с това да ме разкрие пред останалата част от семейството ми, при което аз отвърнах със заплахата да избягам от нас и повече да не се върна, въпреки че още бях ученик. За щастие, не се стигна до това, но все още съм благодарен на най-добрата ми приятелка и семейството ѝ, които имаха готовност да ме приютят до завършването ми.

Как може човек да се подготви за най-лошото?

Преди да се разкрия пред семейството си, се консултирах с най-близките ми хора за съвети как да подходя. Търсех информация и съвети онлайн и когато се почувствах готов, реших да действам. Понеже не знаех как точно ще реагира майка ми, се стараех да държа приятелите си в течение с процеса, за да имат готовност да реагират, ако нещата тръгнат да ескалират, все пак ме беше страх какво може да последва при евентуална агресия. Истината е, че никога не можеш да си напълно подготвен, но те приканвам да разгледаш нашият наръчник за разкриване като ЛГБТИ+, който може да ти бъде изключително полезен.

,,Ако получа враждебност и агресия по мой адрес, тогава какво?’’

Агресията може и да е вербална, а не само физическа. Постоянното напрежение причинява стрес, а за да се намали този стрес, човек има нужда от своя общност и систена за подкрепа. За голяма част от ранното ми разкриване, успявах да намеря сигурност и безопасност при шепа близки приятели. С течение на времето намерих повече и повече куиър хора. В по-малките градове е сложно човек да намери своето място, но в по-големите вече има сформирани общностни групи и групи за взаимопомощ като BraveLab, които биха били полезни за някого, който е несигурен или наскоро е открил сексуалната си ориентация. Подобни инициативи предоставят безопасно място за млади хора, които могат да споделят своите истории и да получават съвети и помощ. Ако смятате, че реакциите към вас прекачват вашите граници и безопасност е важно да докладвате за това отношение. Насреща винаги могат да бъдат ЛГБТИ+ организациите, които ще ви предоставят информация, подкрепа и съвети за действие.

,,Ако искам да се разкрия пред приятели или семейството ми, но ме е страх, тогава какво?’’

Идентичността ти е нещо изключително лично, не дължиш на никого обяснение за това какъв си и как се определяш. На първо място трябва да са безопасността и спокойствието ти. Никога не е твърде късно да се разкриеш. Важното е да си готов и да помниш, че каквато и реакция да получиш, твоята идентичност е валидна. Макар и разкриването да звучи страшно, след всяка буря изгрява слънце. Мога да те уверя, че тежестта, която пада от гърдите ти, е освобождаваща. Важно е да се чувстваш комфортно и уверено в собствената си кожа. Най-добрият живот, който можеш да живееш, е този, в който не правиш компромис със себе си, за да угодиш на околните.

В заключение е важно е да помните, че когато се разкривате пред някого за своята ЛГБТИ+ идентичност, реакциите могат да варират и да бъдат изненадващи (както приятно, така и не). Ако се сблъскате с агресивна или негативна реакция, запазете спокойствие и се опитайте да използвате предложените съвети за безопасност. Осигурете си подкрепа от надеждни хора, съхранявайте доказателства и, при необходимост, потърсете професионална помощ. Вашият живот е важен. Независимо от реакциите, вие заслужавате уважение и признание.

 

Автор: Теодор М.