Skip to main content
Полезно

5 нестандартни куиър филма, които трябва да гледате

By 23.08.2023No Comments

Чудите се какво да гледате това лято? Искате да научите повече за куиър киното? Тук съм ви приготвила 5 филма, които ще разнообразят вашите последни летни дни. Напоследък излизат доста еднотипни продукции, чиито концепции се преповтарят и понякога натежават на публиката. Ето защо съм се постарала да избера филми, които са се откроили за мен през годините. Такиви, които са ме впечатлили със своята оригиналност, защото са показали това какво е да бъдеш куиър, използвайки нестандартна гледна точка.

1. “Всичко за майка ми на Педро Алмодовар (1999)


Този филм на Алмодовар е една от вечните класики в куиър киното, за която обаче се оказва, че доста малко хора са чували. Филмът се разказва за Мануела, медицинска сестра, която живее със своя 18 годишен син. Момчето често търси информация за баща си, защото никога не го е виждал. Мануела отказва да му разкаже и личността му за младото момче остава мистерия. Един ден обаче животът на Мануела претърпява внезапна промяна и тя е принудена отново да отправи поглед към своето минало.  Филмът на Алмодовар, който внимателно разглежда ролята на майката, заслужено печели Оскар през 1999 година.

2. “Но аз съм мажоретка” на Джейми Бабит (1999)

Следващото ми предложение се отдалечава леко от мелодраматичните разсъждения на Педро Алмодовар за живота. “Но аз съм мажоретка” е една от първите сатирични куиър комедии. Когато филмът излиза през 1999 година не успява да направи особено впечатление на зрителите, но през годините успява да се наложи и да създаде стабилна фен база. Истинсти “hidden gem”! Филмът се разказва за наивна тийнейджърка, която е изпратена в поправителен лагер, защото родителите и приятелите и се опасяват, че тя е лесбийка. Този сюжет поставя основите на бъдещите куиър комедии и поражда доста дебати относно стереотипната представа за традиционните роли на мъжа и жената в обществото. Тези тематика е силно подкрепена и от впечатляващия филмов дизайн, който е силно вдъхновен от „Едуард Ножиците“ (1990) на Тим Бъртън.

3. “Тайнствена кожа” (2004) на Грег Араки

Филмът е адаптация по едноименния роман на Скот Хейм от 1995 г. и разглежда силно чувствителни теми. Филмът описва неочакваната нежност открита в твърде често опасна ситуация. Разглежда и темата за детските травми като основополащи за човешкия характер. “Тайнствена кожа” е сложен филм, който предизвиква силно емоционално преживяване у зрителя. Мрази насилиено над деца, но не спира само с омразата, а се старае да проследи съдбата на своите персонажи, които израстват чрез последствията.

4. “Убих майка си” на Ксавие Долън (2009)

В този филм Долън влиза едновременно в ролята на режисьор и актьор. Така той добавя допълнителна интимност, която му помага да разкрие една лична история, която се превръща в доста успешен дебют. Филмът отново насочва поглед към майчината роля в живота на всеки един от нас. Това е една типична “coming out of age” история разказана по крайно нестандартен начин. Още от първия си филм режисьорът задава посоката на своето творчество, което допълнително се разгръща и в други негови филми на куиър тематика. Ако този филм ви допадне  може да гледате още и “Лоурънс както и да е” (2012) и “Маттиас и Максим” (2019)

5. “Помен по еврейски” (2020) на Ема Селигман

Последният филм, който ще ви препоръчам е по-нов, но според мен се отличава с особена оригиналност и интересни кинематографични похвати. “Помен по еврейски” е дебют за Ема Селигман и е черна комедия за млада бисексуална жена, която се опитва да намери баланса между традициите и независимостта. В главата роля влиза Рейчъл Сенът, чието име доста нашумява напоследък заради участието и във филма “Убийствена игра” (2022) и сериала “Идолът” (2023). Ема Селигман създава една изключително “притеснителна” обстановка, която през цялото време ни държи в напрежение и успява да ни накара да се почувстваме все едно споделяме безизходицата на главната героиня. Филмът е доста интригуващ анализ на човешката психика. Носи в себе си голяма доза искреност за това колко е объркващо да бъдеш на 20 години.

В заключение, ако търсите разнообразие и оригиналност в куиър киното това лято, тези пет филма не само разглеждат темите за сексуалната идентичност, но и предлагат вдъхновяващи и дълбоки истории. От класиките на Педро Алмодовар и пионерите на сатиричната куиър комедия до силно емоционалните и изискани творби на Грег Араки и Ксавие Долън, и най-новата черна комедия на Ема Селигман, всеки от тези филми има нещо специално, което ще ви накара да размишлявате и да се впуснете в света на куиър киното. Надявам се тези филми ви вдъхновят и разширят хоризонтите ви този летен сезон.

Автор: Алекс